AMOS REX JA KESKUSKIRJASTO OODI

05.04.2019

AMOS REX JA KESKUSKIRJASTO OODI                                                                       

Bussin reitti Vammala-Nokia-Tampere

Päivän vierailukohteina

Kirjastokeskus Oodi, Helsingin keskustakirjasto Oodi on elävä kohtaamispaikka Kansalaistorilla, aivan Helsingin sydämessä. Omatoimista tutustumista uuteen kirjastokeskukseen. Oodia on ilo tutkia itsenäisesti omaan tahtiin. Kaikissa kerroksissa on selkeät opasteet, ja infopisteistä on saatavilla pohjakarttoja joiden avulla ryhmänne voi kiertää Oodissa

Amos Rex, pääsemme opastetulle kierrokselle museossa, kierros kestää noin 45 minuuttia jonka jälkeen omaa aikaa kiertelyyn.

Amos Rexin näyttelyt:                                                                                                                                                                                                                             

 Magritte-Elämän viiva. Keväällä 2019 Amos Rex esittelee piipuistaan ja knalleistaan tunnetun belgialaisen surrealisti René Magritten (1898–1967) ensimmäistä kertaa Suomessa. Esillä tulee olemaan teoksia Magritten uran eri aikakausilta ja ne avaavat monipuolisesti taiteilijan uran kehittymistä. Kuvataiteiden lisäksi elokuvasta kiinnostuneen taiteilijan näyttelyn oheisohjelma laajenee myös Bio Rexin valkokankaan puolelle. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Sveitsiläisen Luganon taidemuseon kanssa. Näyttelyn kuraattoreina ovat toimineet belgialaiset surrealismin asiantuntijat, Charleroin valokuvamuseon johtaja Xavier Canonne sekä taidehistorioitsija Julie Waseige.

Sigurd Frosteruksen jälki-impressionistinen taidekokoelma on ollut talletettuna Amos Andersonin taidemuseoon jo lähes 25 vuoden ajan. Kokoelman omistaa Sigurd Frosteruksen säätiö, jonka perustivat vuonna 1988 Frosteruksen tyttäret Johanna Weckman ja Clara Ekholm vaaliakseen isänsä muistoa, taidekokoelmaa ja henkistä perintöä. Frosteruksen hyvin henkilökohtaisen näkemyksen kautta kokoelma tarjoaa kävijöillemme katsauksen 1900-luvun Suomessa orastavaan modernismiin. 1900- luvun ensimmäisellä puoliskolla toiminut taidekeräilijä on etupäässä tunnettu Helsingin keskustassa sijaitsevan Stockmannin tavaratalon arkkitehtinä.                                                                                                        

Frosterus oli kuitenkin suorastaan epätavallisen monipuolinen ja lahjakas kulttuuripersoona; hän oli myös esseisti, kriitikko, taideteoreetikko ja intohimoinen väriasiantuntija. Hänen kiinnostuksensa taiteeseen oli laajaa ja piti sisällään eri taiteen- lajeja ulottuen aina renessanssista nykyaikaan asti. Siitä syystä onkin sopivaa, että hänen kokoelmansa saa oman salin Amos Rexin rakennuskokonaisuudesta, jossa uusi ja vanha kohtaavat sekä arkkitehtuurissa että näyttelyohjelmistossa. Sigurd Frosteruksen taidekokoelma on tärkeä osa museon pyrkimystä tuoda esiin taiteen elinvoimaisuutta ja erilaisia ilmentymiä halki aikojen. Amos Rex yhteistyössä Sigurd Frosteruksen säätiön kanssa esitteleekin taidekokoelman upouuden kodin suurella ilolla.                                                                                                                                                  

Keväällä 2019 yleisöä hämmästyttää amsterdamilainen taiteilijaduo Studio Drift, Lonneke Gordijn (s. 1980) ja Ralph Nauta (s. 1978). Muotoilun, kuvataiteen ja teknologian rajoilla liikkuva Studio Drift yhdistää teoksissaan valoa ja liikettä sekä kyseenalaistaa ihmisen, tekniikan ja luonnon lainalaisuudet kauniilla ja jännittävällä tavalla.                                                                                                                                         

Amos Rexissä nähdään mm. Drifter, kevyesti ilmassa leijaileva betonijärkäle. Studio Driftin ensimmäinen laaja yksityisnäyttely oli esillä Amsterdamin arvostetussa Stedelijk-museossa kesällä 2018.

Päivän aikana ryhmälounas.

Matkan hinta 65 euroa/ hlö                                                                                                                                        

Sisältäen opastetun kierroksen Amos Rexissä, ryhmälounaan ja bussimatkat