ILMAVOIMAMUSEO, MAKEITA HERKKUJA, ALVAR AALTO MUSEO JA KUOKKALAN KARTANO

20.09.2019

Bussireitti: Vammala-Nokia-Tampere

Opastettu kierros ja omaa aikaa Suomen Ilmavoimamuseossa. Suomen Ilmavoimamuseo esittelee suomalaista ilmailuhistoriaa sen alusta nykypäiviin saakka. Perusnäyttely koostuu pääasiassa lentokoneista, lentokonemoottoreista ja lentovarusteista, jotka ovat olleet käytössä Suomen ilmavoimissa. Esillä on myös vaihtuvia erikoisnäyttelyitä. Pienoismallikokoelma antaa kuvaa ilmailun laajemmasta kirjosta. Museo aloitti toimintansa Keski-Suomen Ilmailumuseona vuonna 1979 ja vuodesta 1987 alkaen olemme toimineet myös Ilmavoimien museona vastaten Ilmavoimiemme perinteiden tallentamisesta. Vuonna 2016 museon nimi muutettiin paremmin toimintaamme kuvaavaksi Suomen Ilmavoimamuseoksi. Ilmailumuseossa on myös kahvila ja sen yhteydessä museokauppa.

 Ryhmäruokailu noutopöydästä

 Makeat ostokset Pandan tehtaanmyymälästä.

Alvar Aalto museo  Opastettu kierros Alvar Aalto –museossa  perusnäyttelyssä  Alvar Aalto.. Kierros oppaan kanssa antaa paljon lisää tietoa ja syventää näyttelykokemusta. Kierros kestää tunnin jonka jälkeen hetki omaa aikaa kiertelyyn.

Kuokkalan Kartano, Iltapäiväkahvit ja opastettu kierros.                                  

Kuokkalan kartano, Vuonna 1904 nousi Äijälänjoen rantaan Julius Johnsonin rakennuttama Kuokkalan kartano. Talon suunnitteli maamme ensimmäisiin naisarkkitehteihin lukeutuva Wivi Lönn. Talo on elänyt monenlaisia vaiheita, toimien muun muassa synnytyssairaalana 1940 – 1960 luvuilla. Kauko Sorjosen säätiö otti kartanon hoiviinsa vuonna 1998 ja se entisöitiin täyteen loistoonsa.

Taidenäyttely ja museo, Kartanon yläkerran upeissa tiloissa voi tehdä aikamatkan 1900-luvun alun tunnelmiin. Näissä saleissa Julius Johnson istui perheensä kanssa nautiskelemassa päiväkahveista. Salit on pyritty entisöimään mahdollisimman lähelle sitä ulkomuotoa, mitä ne olivat vuosisadan alussa. Saleissa on esillä Kauko Sorjosen säätiön taidekokoelmasta noin sata maalausta ja veistosta, jotka ovat pääosin 1800-luvun loppupuolen ja 1900-luvun alun kotimaisten mestareiden töitä.

Kartanon piha ja puutarha, Julius Johnsonin aikaan kartanon ympärillä oli upea puutarha, jossa kasvatettiin ruusuja ja hyötykasveja. Tänäkin päivänä ruusut kukkivat komeasti puutarhassa ja kasvimaalta kahvilan käyttöön saadaan esimerkiksi raparperia ja yrttejä. Pihapiiri on puustoltaan monimuotoinen, sillä eri puulajeja on lähes 40. Pihasta löytyy esimerkiksi lehmus, tammi, pihta, douglaskuusi, käärmekuusi, tuohituomi ja hevoskastanja, sekä omena-, kirsikka- ja luumupuita.  Vanhimmat pihan puista ovat jo yli 100-vuotiaita. Jos puut osaisivat kertoa tarinoita, mitä kaikkea nämä puut kertoisivatkaan?

Pääsemme ryhmässä opastetulle kierrokselle kartanolle, taidenäyttelyyn,  ja nautimme kartanolla iltapäiväkahvit piiraan kera.

Matkan hinta: 95 euroa/hlö

Hinta sisältää pääsymaksun ja opastuksen Ilmavoimamuseossa, ruokailun, opastetun Alvar Bravo kierroksen, opastukset Kuokkalassa, iltapäiväkahvit ja bussimatkat.