ATENEUM-Rajojen rikkojat ja Eduskuntatalo

04.04.2025 klo 07:00, Helsinki

Tauko matkalla.

Opastettu Eduskuntatalo vierailu (taloon mennessä tehdään turvatarkastus) Kaikille vieraille tehdään turvatarkastus, joka on samantapainen kuin lentokentillä. Metalliesineet kannattaa ottaa esille jo ennen tarkastusta sekä jättää päällystakit ja laukut mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi ryhmän linja-autoon. Kiellettyjä esineitä Eduskuntatalossa ovat esimerkiksi - terävät esineet (sakset, monitoimityökalut, veitset) - syttyvät ja myrkylliset aineet, kaasusumuttimet (aerosolit, sytyttimet) - nesteet, eväät Turvatarkastuksessa poiskerätyt esineet palautetaan vierailun jälkeen. - Kovaäänistä ja häiritsevää käytöstä on vältettävä ja esimerkiksi matkapuhelimet on pidettävä äänettömällä vierailun ajan.  - Vieraiden on pukeuduttava asiallisesti, esim. pipot ja lippalakit jätetään naulakkoon.  - Valokuvaaminen Eduskuntatalossa on sallittua. Kohteessa paljon rappusia. Kohde ei sovi liikuntaesteisille. Eduskuntaan saapuvien täysi-ikäisten henkilöiden on tarvittaessa voitava todistaa henkilöllisyytensä. Esimerkiksi ajokortti tai kuvallinen KELA-kortti käy henkilöllisyystodistukseksi.

 Ryhmälounas 

 Ateneum, Rajojen rikkojat, Näyttely tuo ensimmäistä kertaa yhteen 1800-luvulla Saksassa opiskelleiden ja työskennelleiden naistaiteilijoiden töitä. Heidän aikanaan naiset joutuivat valitsemaan uran ja perheen välillä, eikä heillä ollut vielä äänioikeutta. Rajojen rikkojat raivasivat tietä seuraavien sukupolvien taiteilijoille.
Saadakseen paremman koulutuksen, 1800-luvun taiteilijoiden oli matkustettava ulkomaille, kuten Saksan Düsseldorfiin, Dresdeniin, Müncheniin ja Berliiniin. Naiset saivat opiskella vain miestaiteilijoiden yksityisoppilaina tai heidän naisille perustamissaan taidekouluissa. 
Rajojen rikkojien taiteilijat työskentelivät aikana, jolloin naisilla ei ollut vielä äänioikeutta. Naiset joutuivat valitsemaan uran ja perheen välillä: avioitumisen myötä työ taiteilijana piti useimmiten lopettaa. Monet näyttelyn rohkeista taiteilijoista olivat myöhemmin eläneiden naistaiteilijoiden, kuten Helene Schjerfbeckin ja Ellen Thesleffin esikuvia. 
Taidehistoriallisesti merkittävä näyttely nostaa esiin aikaisemmin täysin tuntemattomia taiteilijoita ja heidän verkostojaan, sekä esittelee Suomessa ennen näkemättömiä teoksia. Näyttely jatkaa Ateneumin työtä naistaiteilijoihin liittyvän tutkimuksen edelläkävijänä ja sen kuraattori on amanuenssi Anne-Maria Pennonen. Se nostaa esiin Saksan merkityksen taidemaana ja matkakohteena verrattuna Ranskaan, jota on tutkittu paljon enemmän. 
Kaikki Rajojen rikkojien taiteilijat Pohjoismaista, Baltiasta, Saksasta ja Puolasta opiskelivat ja työskentelivät Saksassa 1800-luvulla. Näyttelyn suomalaisia taiteilijoita ovat muun muassa Fanny Churberg, Alexandra Frosterus-Såltin, Ida Silfverberg ja Victoria Åberg sekä ulkomaisia Jeanna Bauck, Mathilde Bonnevie-Dietrichson, Marie Ellenrieder, Julie Hagen-Schwarz, Elisabeth Jerichau-Baumann, Magda Kröner, Amalia Lindegren, Emmy Lischke ja Bertha Wegmann. Näyttelyssä nähdään myös Suomen ensimmäisen naispuolisen tieteellisen kuvittajan Hilda Olsonin piirroksia Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmista. Esillä on maalauksia, veistoksia ja piirroksia yli 50 taiteilijalta, joista kaikki olivat naisia.  
Kansainvälisen näyttelyn yhteistyökumppanina ja yhtenä teosten lainaajista toimii Düsseldorfin Kunstpalast, jossa toinen versio näyttelystä nähdään Ateneumin jälkeen syksyllä 2025.

Lähtö kotimatkalle kello 16.30 
Saapuminen takaisin Tampereelle noin 20-20.30

Matkan hinta

Museokortti (matkaan mukaan) 70€
Aikuiset 92€
Sisältää oheisen ohjelman mukaiset palvelut

Kuljetus (reitti ja aikataulut)

Pysäkki Lähtö Saapuminen
Vammala Linja-autoasema, Sastamala klo 06:00 -
Nokia, Pirkkalaistien pikavuoro pysäkki, Nokia klo 06:40 -
Tampere, Keskustori, Vanhan kirkon pysäkki, Tampere klo 07:00 -