KAKSI KARTANOA JA LINNA

19.08.2021


Bussin aikataulu ja reitti:                                                                                                                                   

Lauhamon tallit:6.45                                                                                                                                                 

Vammala linja-autoasema:7.00                                                                                                                     

Nokia, Pirkkalaistien pv-pysäkki 7.30                                                                                                           

Tampere, Keskustori, Vanhan kirkon pysäkki:  8.00                                                                                   

Vaihmalan, pv-pysäkki ramppi: noin 8.20                                                                                                                        

toijalan ABC:n pv-pysäkki ramppi: noin 8.30

Hirvihaaran kartano, Mäntsälä                                                                                          

Kartanoista puhuttaessa kyse on aina paljon muustakin kuin komeista päärakennuksista. Päärakennuksen ohella kartanosta tekee kartanomaisen pihapiiri, lähiympäristö, tunnelma ja rauha. Ei olekaan sattumaa, että kartanoiden helposti lähestyttävä arvokkuus ja rauhoittava tunnelma ovat vedonneet ihmisiin jo vuosisatojen ajan. Juuri tästä on Hotelli Hirvihaaran Kartanossakin kyse.

Hirvihaarassa kartanotunnelmaa täydentävät nykyaikaiset palvelut. Kartanolla on rakennettu paljon uutta, vanhoja tiloja on uusittu pieteetillä ja samalla vieraille tarjottavia palveluja on kehitetty ja monipuolistettu. Tähän kun vielä yhdistetään kartanon palveluasenne, niin kaikki on vieraita vaille valmista.

Nautimme aamusalongin tarjoiluista ja kuulemme Hirvihaaran kartanon tarinan.

Malmgårdin Linna, Linna on yksityiskoti. Malmgårdin kartanon pitkät perinteet ulottuvat aina 1600-luvulle asti. Siitä lähtien kartano on ollut Creutzin kreivillisen suvun omistuksessa. Nykyinen päärakennus, Malmgårdin linna, on uusrenesanssirakennus 1880-luvulta. Instituutti) koulutustilatarpeet. Sannäsin Kartano Oy siirtyi Aalto-yliopiston omistukseen vuonna 2010. Vuonna 2018 kesällä kartanon osti Planvest Oy. Kokoushotellitoiminnasta vastaa tällä hetkellä Sannäsin Kartanolaiset Oy Tuula Kyöstilän ja Kirsi-Marja Virran johdolla.

Malmgårdin kartano on erikoistunut luonnonmukaiseen viljelyyn sekä luomutuotteiden jalostamiseen. Peltopinta-alaa on lähes 500 hehtaaria. Kartanolla harjoitetaan myös matkailua, oluttuotantoa ja metsätaloutta. Sähköenergia tuotetaan oman kosken vesivoimasta

Opastettu linnakierros ja ostosaikaa Malmgårdin tilamyymälässä.

Sannäsin kartano, Porvoo                                                                                                           

Kartanon rakennutti tilukset ostettuaan vapaaherra, valtioneuvos Axel Gustav Mellin vuosina 1836–1837. Kartanoa ympäröivä upea puisto toteutettiin myöhemmin Paul Olssonin piirustusten pohjalta. Paulin isä Svante Olsson toimi vuodesta 1889 alkaen Helsingin kaupunginpuutarhurina, ja yhdessä isä ja poika suunnittelivat kaupunkiin useita viheralueita sekä esimerkiksi presidentin kesäasunnon Kultarannan puiston Naantaliin. He osallistuivat myös Suomen ehkä kuuluisimman puiston, Helsingin Esplanadin puiston suunnitteluun.

Jo ennen Mellinin aikaa kartanon paikalla on ollut asutusta, 1400-luvulla kylä, mylly ja linnoitus. 1500-luvulla kartanon tilat olivat rälssitilana. Kartanon pihapiirin Väentupa-rakennus on peräisin 1700-luvulta. Tuolloin Sannäsin omisti Otto Henrik Saberhjerta, joka onnettomuudekseen hävisi Sannäsin korttipelissä!

Vapaaherra Mellinin tyttärentytär solmi avioliiton Gustav Silfverhjelmin kanssa, mutta menehtyi nuorena, vasta äidiksi tultuaan tulirokkoon. Nykyisten kartanovieraiden kannattaakin olla tarkkana, sillä he saattavat nähdä vilauksen kartanon virallisen kummituksen, edellä mainitun Ingrid Mellin-polon hahmosta.

Gustav Silfverhjelm osti kartanon 1-vuotiaalta tyttäreltään. Gustav ja toinen vaimonsa Elsa von Born olivat suuria isänmaan ystäviä ja tukivat marsalkka Mannerheimin ajatuksia Suomen itsenäistymisestä. Vapaussodan sotilaskomitea kokoontui Sannäsin kartanon valkoisessa salissa, joka toimii tätä nykyä luentosalina. Kuvia entisaikojen valkoisesta salista on nähtävillä kehystettynä kartanorakennuksen yläkerrassa. Mannerheimilla oli vierailujensa aikana kartanolla vakiohuone, ravintolakerroksessa sijaitseva vaaleansininen ”Marski”-kabinetti.

1920-luvulla vietettiin kartanossa nautintojen ja kulttuurin täyteistä makeaa elämää. Vieraina nähtiin usein seurapiirien kermaa, kuten Akseli Gallen-Kallela, kenraali Ernst Linder, taidemaalari Alwar Cavén ja oopperalaulajatar Aino Ackté. Vapaaherra Silfverhjelm joutui myymään 300 hehtaarin tilansa vuonna 1927 ja tähän päättyi aatelisten aika kartanossa.

Tämän jälkeen kartanolla on ollut useita yksittäisiä omistajia, kunnes 1970-luvun alussa kartano
ostettiin suomalaisten yritysjohtajien koulutuskampukseksi, täyttämään Lifim:in (Liikkeenjohdon

Ryhmäruokailu ja kartanon historia.

Siirtyminen bussilla Porvoon Vanhaan kaupungin kupeeseen,  jossa omatoimista aikaa kierrellä paikallisissa putiikeissa ja tutustumassa kauniiseen kaupunkiin

Lähtö kotimatkalle kello noin 17.00

Saapuminen Tampereelle noin kello 20.00 ja siitä Nokian kautta Sastamalaan

Matkan hinta: 99 euroa/hlö

Hinta sisältää: aamusalongin tarjoilut kera historian, opastetun linnakierroksen, ryhmälounaan kera historian, ja bussimatkat