MUSEOMATKA, Emma ja Ateneum

22.08.2024 klo 07:15, Helsinki

Tauko matkalla.

Vierailukohteena Espoon Museo Emma ja Ateneum Helsingissä.

Museo Emmassa teemme opastetun vierailun Kauppaneuvos Kyösti Kakkosen näyttelyyn. Hänen vuosikymmenten aikana keräämällä, yli 10 000 muotoilu- ja taide-esineen kokoelmalla on poikkeuksellinen kulttuuriperintöarvo. Se sisältää merkittäviä kotimaisia ja kansainvälisiä teoksia 1800-luvun lopulta tähän päivään. Collection Kakkonen -näyttely esittelee teoksia taiteilijoilta: Alvar Aalto, Jasmin Anoschkin, Arttu Brummer, Rut Bryk, Alfred William Finch, Kaj Franck, Liisa Hallamaa, Annikki Hovisaari, Friedl Holzer-Kjellberg, Alma Jantunen, Birger Kaipiainen, Joonas Laakso, Tyra Lundgren, Aino Marsio-Aalto, Francesca Mascitti Lindh, Toini Muona, Gunnel Nyman, Aimo Okkolin, Johannes Rantasalo, Heini Riitahuhta, Kristina Riska, Yrjö Rosola, Kyllikki Salmenhaara, Antti Salmenlinna, Markku Salo, Timo Sarpaneva, Michael Schilkin, Aune Siimes, Kim Simonsson, Nanny Still, Gerda Thesleff, Raija Tuumi, Oiva Toikka, Kati Tuominen-Niittylä, Helena Tynell ja Tapio Wirkkala. Omaa aikaa tutustua museoon.

Ryhmälounas Helsingissä.

Ateneum - Taidemuseo.

Näyttely-intro alkaa kello 15.30 kesto 30 minuuttia. Intron jälkeen aikaa kiertää näyttelyissä.
Totuuden, tyypillisyyden ja olennaisen kuvaamiseen pyrkinyt Järnefelt tunnetaan erityisesti maisema-, pilvi- ja luontokuvauksistaan, Koli-aiheisista maalauksistaan sekä aikansa merkkihenkilöistä tekemistään muotokuvista. Suomen itsenäistyessä Järnefelt saavutti maassa lähes virallisen muotokuvamaalarin aseman.
Kaikki edellä mainitut aiheet ovat laajasti edustettuina Ateneumin näyttelyssä kuten myös Järnefeltin perhe ja lähisuku, joiden vaikutus Suomen 1800-luvun lopun ja vuosisadanvaihteen taiteeseen ja kulttuuriin oli valtava. Järnefeltin veljet, kriitikko Kasper, kirjailija Arvid, muusikko Armas sekä sisar, myöhemmin Jean Sibeliuksen puolisona tunnettu Aino muistetaan paitsi kuvataiteen, kirjallisuuden ja musiikin tekijöinä, myös osana laajempaa kulttuuritoimijoiden verkostoa. Vanhemmista etenkin isä Alexander Järnefelt otti fennomaanien kielitaistelun, ts. suomen kielen kehittämisen, elämäntehtäväkseen. Äiti Elisabeth Järnefelt, muistetaan erityisesti kirjallisesta salongistaan, jonka tunnetuin osallistuja oli Juhani Aho.
Suurin osa näyttelyn teoksista on peräisin Kansallisgallerian kokoelmasta, mutta mukana on myös poikkeuksellisen paljon lainoja yksityiskokoelmista. Näyttelyn kuraattori on Ateneumin intendentti Timo Huusko.
                                                                                                                              
Hinta sisältää pääsymaksut museoihin, opasteutun kierroksen Emmassa ja Näyttely-intron Ateneumissa, lounas ja bussimatkat.

Matkan hinta

Museokortti (matkaan mukaan) 69€
Eläkeläiset ja opiskelijat 99€
Aikuiset 105€
Sisältää oheisen ohjelman mukaiset palvelut

Kuljetus (reitti ja aikataulut)

Pysäkki Lähtö Saapuminen
Pori, Abc-Tikkulan piha, PORI klo 07:00 -
Porin Matkakeskus, Tilausajolaituri, Pori klo 07:15 -
Ulvilan pv-pysäkki, Ulvila klo 07:25 -
Nakkila pv-pysäkki, Nakkila klo 07:35 -
Harjavallan pv-pysäkki, Harjavalta klo 07:45 -
Kokemäki pv-pysäkki, Kokemäki klo 07:55 -
Huittinen, Abc:n piha, Huittinen klo 08:10 -