MUSEOMATKA HÄMEENLINNAAN, Vexi Salmi ja Ystävät muistonäyttely ja Svengaava 60 luku-näyttely

25.01.2023

MUSEOMATKA HÄMEENLINNAN                                                                                                                                    

Vexi Salmi ja Ystävät muistonäyttely sekä Svengaava 60 luku-näyttely                                                        

2.12.2022 

Bussin reitti ja aikataulu:                                                                                                                                                                       

Lauhamon tallit kello 8.30                                                                                                                                                                                   

Vammala Linja-autoasema kello 8.45                                                                                                                                                                   

Nokia, Pirkkalaistien pv-pysäkki kello 9.15                                                                                                                                                      

Tampere vanhan kirkon pysäkki kello 9.45

Kello 11-12.45 Saapuminen Hämeenlinnan Taidemuseolle. Kello 11.00 opastettu kierros museossa Vexi Salmi ja Ystävät muistonäyttelyssä. Opastus kestää noin 45 minuuttia. Kierroksen jälkeen omaa aikaa tutustua näyttelyyn ja vierailla vaikkapa Käännekohta-näyttelyssä. Veikko Olavi "Vexi" Salmi (21.9.1942 Hämeenlinna – 8.9.2020 Helsinki) keräsi elämänsä varrella mittavan taidekokoelman, jonka hän lahjoitti synnyin kaupungilleen ja sen taidemuseolle vuonna 2010 yhdessä elämänkumppaninsa Katri Wanner-Salmen kanssa. Vexi Salmen syntymästä tulee kuluneeksi 80 vuotta 21.9.2022. Hämeenlinnan taidemuseo juhlii tätä Vexi Salmi ja ystävät -muistonäyttelyssä, jossa esitellään kattava kokonaisuus Vexi Salmen taidekokoelmasta. Hämeenlinna säilyi tärkeänä kaupunkina Vexi Salmelle läpi elämän, samoin kuin Vexi Salmi Hämeenlinnalle – sanoittihan hän paitsi suomalaista, niin erityisesti hämeenlinnalaista identiteettiä lukuisissa teksteissään. Suuri yleisö tuntee Vexi Salmen tuhansien laulutekstien sanoittajana, levytuottajana ja kirjailijana, mutta hän oli lisäksi intohimoinen intohimoiteen kerääjä ja tuntija. "Teoksista on tullut ystäviäni", on Vexi Salmi todennut. Taidehankinnat hän teki usein impulsiivisesti, mutta pohjana oli syvä taiteen tuntemus ja teokseen syntynyt emotionaalinen suhde. Monista kuvataiteilijoista tuli hänelle läheisiä ja pitkäaikaisia ystäviä. Näistä lähimpiä olivat kenties Juhani Harri ja Jorma Hautala.

Kuvanveistäjä Kari Cavén on luonut muistonäyttelyä varten uusia teoksia, joka rakentuvat Vexi Salmen varhaisesta keräilyn kohteesta: tulitikkurasioista ja niiden etiketeistä. Esillä on myös kokoelmaan viimeisimpänä liitetty Ismo Kajanderin esineteos. Näyttelyssä on lisäksi teoksia mm. seuraavilta taiteilijoilta: Juhana Blomstedt, Cris af Enehielm, Outi Heiskanen, Heli Hiltunen, Jani Hänninen, Pekka Kauhanen, Pertti Kekarainen, Anne Koskinen, Leonhard Lapin, Rosa Liksom, Leena Luostarinen, Mauno Markkula, Ukrikanto Meri, Tapani Mikkonen, Olavi Pajulahti, Jorma Puranen, Tapani Raittila, Janne Räisänen, Marjatta Tapiola ja Viggo Wallensköld. Näyttelyssä tuodaan esiin Vexi Salmen monia puolia esittelemällä taidekokoelman teosten lisäksi otteita hänen kirjallisesta tuotannostaan ja henkilöhistoriaan kuuluvaa esineistöä. Vexi Salmen kiinnostus keräilyyn, leikkisyys, tiedonjano, uteliaisuus, elämän ja katoavaisuuden pohdinta sekä myötätunto ja ymmärrys ihmisyyttä kohtaan näkyvät näyttelyn teemoissa. Vexi Salmen kokoelmassa on yli 550 teosta tai teossarjaa, ja yksittäisiä teoksia on kertynyt reilut 700. Taiteen keräilijänä Vexi Salmen kiinnostus kohdistui erityisesti kotimaiseen, virolaiseen ja pohjoismaiseen nykytaiteeseen sekä sotien välisen ajan saksalaiseen ekspressionismiin, niin sanottuun rappiotaiteeseen. Muistonäyttelyssä on esillä maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa, valokuvataidetta ja veistoksia.

Kello 13-14 ryhmälounas Hämeenlinnassa.

Kello 14.20-16.30 Hämeenlinnan kaupunginmuseo, Skogter                                                                                                

Kello 14.30 opastettu kierros Svengaava 60 luku- näyttelyssä. Opastuksen kesto minuuttia jonka jälkeen omaa aikaa kiertelyyn ja piipahtaa vaikkapa museokaupassa.                                                           

Pieni historiantäytteinen radanvarsikaupunki lapsuuden idyllisine puutaloineen alkoi käydä tylsäksi 1960-luvun nuorille. He halusivat vapaa-aikaan uusia virikkeitä. Nuoriso liittyi urheiluseuroihin ja partioon. Toiset perustivat bändejä. Usein vain hengailtiin. Viikonloppuisin nuoriso kokoontui viettämään aikaa yhdessä kirkkopuistoon ja tanssipaikoille.

Runsaslukuinen nuoriso kuunteli omaa musiikkiaan, puhui ja pukeutui omalla tavallaan. Jauhettiin purukumia, juotiin Coca Colaa ja pukeuduttiin farmareihin. Hämeenlinnalaistenkin nuorten idoleita olivat sekä ulkomaiset että kotimaiset elokuvan- ja musiikin tähdet. Jotain omaleimaista tekemisen intoa kuitenkin kiteytyi paikallisessa nuorisossa, kaupungista nousi Hämeenlinnan mafiaksikin kutsuttu joukko nuoria artisteja. Lyseossa opiskellut Markku Veijalainen nousi teini-ikäisenä nuorison suosikiksi radion ja myöhemmin television nuorisomusiikkiohjelmien juontajana. Veikosta, Antista, Kaista ja Matista tuli muusikoita, jotka moni tuntee paremmin nimillä Vexi Salmi, Irwin Goodman, Kuju ja Fredi.

Näyttelyn on käsikirjoittanut ohjaaja Heikki Paavilainen, joka on aikaisemmin ohjannut Vexi Salmen nuoruudesta kertovan Villit vuodet näytelmän. Paavilainen on haastatellut 60-luvun hämeenlinnalaisnuoria ja poiminut niistä esiin nousseita teemoja näyttelyyn.

Matkan hinta 79 euroa/ hlö                                                                                                                          

Sisältäen lounaan, sisäänpääsyt matkaohjelman mukaisiin näyttelyihin, opastukset ja bussimatkat

Matkan hinta: 59 euroa/ hlö voimassa olevalla museokortilla.