MUSEOMATKA UUSIIN NÄYTTELYIHIN AMOS REX JA DIDRICHSEN MUSEO

16.11.2023

Bussin reitti ja aikataulu:

Lauhamon tallit: 6.45

Vammala Linja-autoasema: 7.00

Nokia, Pirkkalaistien pv-pysäkki: 7.30

Tampere, vanhan kirkon pysäkki: 8.00

Tauko matkalla Helsinkiin.

Kello 10.55-12.30 AMOS REX, heillä avautuu uusi näyttely 27.9 joka on Ryoji Ikedan näyttely. Japanilaisen säveltäjän ja taiteilijan Ryoji Ikedan teosten materiaaleina ovat valo, ääni sekä jatkuvasti laajeneva data-avaruus. Suurin osa Amos Rexissä nähtävistä teoksista ovat koko museosalien haltuun ottavia audiovisuaalisia installaatioita. Näyttelysaleissa on teosten luonteen vuoksi pimeää, ja osaan teoksista kuuluu vaihtelevasti välkkyvää valoa ja kuvaa, sekä tilan haltuunottava, osittain voimakas äänimaisema. HUOM! Yllä mainittujen piirteiden takia näyttely ei välttämättä sovi kaikille kävijöille. Kerrothan, mikäli ryhmässänne on henkilöitä, joilla on taipumusta migreeniin tai valo/ääniherkkyyttä.  Osallistumme 20 minuutin näyttelyintroon kahdessa eri ryhmässä. Omaa aikaa museolla.

Kello 13 ryhmälounas

Kello 14.30-16-16.30 DIDRICHSEN MUSEO, opastettu kierros näyttelyssä.                                                                           

Didrichsenin taidemuseossa nähdään 9.9.2023–28.1.2024 laaja taiteilija Rafael Wardin (1928–2021) näyttely. Näyttelyn suunnittelu aloitettiin yhteistyössä taiteilijan ja hänen tyttärensä kanssa. Keväällä 2021 Didrichsenin taidemuseo ehdotti Wardille 95-vuotisjuhlanäyttelyä, jonka ajankohdaksi kaavailtiin vuoden 2023 syksyä. Taiteilija otti kutsun vastaan ilahtuneesti, jatkoi työskentelyä ja laittoi näyttelyä varten sivuun edellisten vuosien aikana maalaamiaan teoksia. Elokuussa 2021 Rafael Wardi kuoli 93-vuotiaana, jättäen jälkeensä ainutlaatuisen perinnön ja elämäntyön.

​Näyttelyn ytimenä ovat taiteilijan viimeisten vuosien teokset, joita ei ennen tätä ole esitelty julkisesti. Teosvalinnat alleviivaavat Wardin pitkäaikaista taiteellista merkitystä esittelemällä uusien töiden rinnalla keskeisiä teoksia uran varrelta: varhaisia sommitelmia ja kaupunkikuvia; keltaisena hehkuvia asetelmia; värikylläisiä henkilö- ja tilakuvauksia – taideyleisön rakastamia, ikonisia Wardeja. Kokonaisuus luo katseen pitkän uran tehneeseen taiteilijaan, joka työskenteli ateljeessaan aivan viimeiseen asti. Näyttelyteokset ovat vuosilta 1949–2021.

 Viimeisinä vuosinaan Wardi sisällytti teoksiinsa aikaisempaa runsaammin vertaus- ja piilokuvia. Uusimmissa teoksissa esiintyvät niin eläin- ja kukka-aiheet kuin kuin kertomukselliset teemat. Wardin 2000-luvulla käynnistyneelle työskentelylle oopperan ja näyttämötaiteiden parissa on näyttelyssä omistettu oma salinsa.

 ”Rafael Wardin maalaukset sekä varjelevat salaisuuksiaan että antavat merkitystensä avautua. Hänen maalauksissaan on viisautta ja leikkisyyttä, kuten taiteilijassa itsessäänkin. Viisauteen kuuluu kujeilun säilyttäminen, arvoitukset ja kysymysten salliminen niin, että kysyjä saa oivaltaa”, luonnehtii näyttelyjulkaisussa kuvataiteilija Katja Tukiainen.

​Näyttelytyöryhmän ovat muodostaneet Didrichsenin taidemuseo ja Wardin tytär Eva Wardi. Näyttelyn teokset on lainattu museo-, säätiö- ja yksityiskokoelmista.

Matkan hinta: 75 euroa/ hlö/ voimassa olevalla museokortilla                                                                                                                      

Matkan hinta: 105 euroa/ hlö

Hinta sisältää pääsymaksut, intron Amos rex, opastuksen Didrichsen museo, lounaan ja bussimatkat