PUUTARHAMATKA ARBORETUM FRICKILLE, Lisälähtö

15.07.2021

PUUTARHAMATKA ARBORETUM FRICKILLE

Bussireitti: Vammala-Nokia-Tampere-Kangasala

Päivän kohteena Arboretum Frick

Arboretum Frick on Kangasalan matkailun tämän vuoden uutuuskohde.

Harrastajapuutarhuri Erkki Frick on rakentanut yksityistä arboretumiaan Kangasalan Liuksialaan 1980-luvulta lähtien. Alppiruusuinnostuksesta lähtenyt harrastus käsittää nykyään 3,2 hehtaarin puutarhan, jossa kasvaa 14 lajistoltaan ja tunnelmaltaan erilaista puistikkoa, harvinaisia puita sekä satoja kukkivia puita ja pensaita kuten alppiruusuja, atsaleoja, ruusuja ja pioneita.

Kangasalan Liuksialassa, entisillä Liuksialan kartanon mailla sijaitseva Arboretum Frick on kauneuden ja puutarhojen ystävän ykköskohde. Arboretumiin on aiemmin päässyt tutustumaan vain Erkki Frickin kutsumana, mutta nyt puutarha avautuu yleisölle Business Kangasalan innostamana. 

Arboretumin 3,2 hehtaarin rinnetontti jakaantuu metsäpuutarhaan ja maisemapuutarhaan. Puita ja pensaita kasvaa lähes 500 lajia tai lajiketta, alppiruusuja ja atsaleoja yli 800 pensasta. Väriloistoa on tarjolla koko kesän: Alppiruusut ja atsaleat kukkivat lähes koko alkukesän ja kesä–heinäkuun.

Arboretumin jokaisella 14 puistikolla on oma lajistonsa ja tunnelmansa. Alppiruusurinteellä, magnoliapuutarhassa ja rosariossa voi ihastella kesän kukkaloistoa. Hyvin hoidettuja polkuja pitkin voi astella läpi englantilaistyyppisen mökkipuutarhan, irlantilaistyylisen metsäniityn tai lehtikuusimetsikön. Pieni lehmuskuja Unter den Linden, hiljaisuuden puutarha, löytyy buddha-patsaineen Alppiruusurinteen päältä.

Alppiruusurinne on oma lempipaikkani, siellä kasvaa lisäksi myös harvinaisia puita.

Arboretum Frickin harvinaisimpia lajeja ovat mm. erilaiset hevoskastanjat, trumpettipuu, Kiinan saarni, Turkin tammi, valeakaasia ja mammuttipetäjä.

Pääsemme tunnin opastetulle kierrokselle. Omatoimista aikaa kiertelyyn. Kevyt lohikeittolounas ja leivoskahvit.

Matkan hinta 55 euroa/hlö

Sisältäen opastukset, lohikeittolounaan, leivoskahvit ja bussikuljetukset.