PUUTARHAMATKA VALLOITTAVALLE ARBORETUM FRICKILLE, HERKKUJUUSTOLAAN, HONKASEN PUUTARHALLE JA NOKIAN PANIMOLLE, Lähtö Porista

14.06.2023

Bussin aikataulu Porin matkakeskus kello 8.00

Tauko Häijään Juustolassa kello 9. Ostos ja kahvittelun mahdollisuus.

Saapuminen kohteeseen noin 10.55 Opastuskierros alkaa kello 11                                                                    

Harrastajapuutarhuri Erkki Frick on rakentanut yksityistä arboretumiaan Kangasalan Liuksialaan 1980-luvulta lähtien. Alppiruusuinnostuksesta lähtenyt harrastus käsittää nykyään 3,2 hehtaarin puutarhan, jossa kasvaa 14 lajistoltaan ja tunnelmaltaan erilaista puistikkoa, harvinaisia puita sekä satoja kukkivia puita ja pensaita kuten alppiruusuja, atsaleoja, ruusuja ja pioneita. Kangasalan Liuksialassa, entisillä Liuksialan kartanon mailla sijaitseva Arboretum Frick on kauneuden ja puutarhojen ystävän ykköskohde. Arboretumiin on aiemmin päässyt tutustumaan vain Erkki Frickin kutsumana, mutta nyt puutarha avautuu yleisölle Business Kangasalan innostamana. Arboretumin 3,2 hehtaarin rinnetontti jakaantuu metsäpuutarhaan ja maisemapuutarhaan. Puita ja pensaita kasvaa lähes 500 lajia tai lajiketta, alppiruusuja ja atsaleoja yli 800 pensasta. Väriloistoa on tarjolla koko kesän: Alppiruusut ja atsaleat kukkivat lähes koko alkukesän ja kesä–heinäkuun.

Arboretumin jokaisella 14 puistikolla on oma lajistonsa ja tunnelmansa. Alppiruusurinteellä, magnoliapuutarhassa ja rosariossa voi ihastella kesän kukkaloistoa. Hyvin hoidettuja polkuja pitkin voi astella läpi englantilaistyyppisen mökkipuutarhan, irlantilaistyylisen metsäniityn tai lehtikuusimetsikön. Pieni lehmuskuja Unter den Linden, hiljaisuuden puutarha, löytyy buddha-patsaineen Alppiruusurinteen päältä. Alppiruusurinne on oma lempipaikkani, siellä kasvaa lisäksi myös harvinaisia puita. Arboretum Frickin harvinaisimpia lajeja ovat mm. erilaiset hevoskastanjat, trumpettipuu, Kiinan saarni, Turkin tammi, valeakaasia ja mammuttipetäjä. Pääsemme tunnin opastetulle kierrokselle jonka jälkeen omaa aikaa pieneen kiertelyyn.

Kierroksen jälkeen nautimme keittolounaan ja kahvit.

Vatsat täynnä ja puutarhakierrosta innostuneena lähdemme ostoksille Honkasen Puutarhalla

Päivän viimeinen kohde on Nokian Panimo, kuulemme kohde ja tuote-esittelyn, saamme myös maistiaiset ja on mahdollisuus tehdä ostoksia.

Matkan hinta 80 euroa/hlö                                                                            

Sisältäen opastuksen, pääsymaksun puutarhaan, lounaan. kahvit, Nokian panimon esittelyn maistiaisineen ja bussikuljetukset.