RUSKAMATKA HETTAAN, Alueviestin lukijamatka

08.09.2022 - 15.09.2022

Matkaisäntänä rovasti Osmo Ojansivu

Alueviestin edustajana matkalla mukana päätoimittaja Maija Latva

Enontekiö sijaitsee Suomen Käsivarressa Norjan ja Ruotsin rajalla ja se on pinta-alaltaan Suomen kolmanneksi suurin kunta. Kunnan alueelta löytyy yli 60 % Suomen kaikista tuntureista. Enontekiö on tunnettu laajoista omaleimaisista erämaa-alueista ja siksi se onkin luontomatkailijoiden suosima käyntikohde. Enontekiöllä on 350 tunturia, 825 järveä, Euroopan puhtain ilma, 8 vuodenaikaa, 200 päivää talvea, 200 km latuja ja Suomen pisin hiihtokausi, 600 km moottorikelkkauria, talvisin revontulia kolmena yönä neljästä, kesäisin 62 vuorokautta keskiyön aurinkoa, 227 tavattua lintulajia, Norja, Ruotsi ja Jäämeri päivämatkan päässä.

8.9.2022 (to) Bussin reitti                                                                                                   

Vammalan Linja-autoasema kello 6.00  Tampere,-Vanha kirkko, Keskustori pysäkki kello 7.00. Ensimmäisenä Matkapäivä matkaamme Ouluun. Oulussa olemme noin kello 15.00 Pidämme matkalla tarvittavat tauot ja käymme bussilla lautta-ajelulla katsomassa Hailuodon upeat merimaisemat. Majoittaudumme hotelli Radisson blue hotelliin joka on valittu suomen yhdeksi parhaista kaupunkihotelleista. Nautimme päivällisen hotellilla kello18.00. Ilta vapaata aikaa.

9.9.2022 (pe) Kohti Hettaa                                                                                                              

Aamupalan nautittuamme lähdemme jatkamaan matkaa Hettaan kello 9.00. Matkaamme Kolarin ja Pellon kautta Hettaan. Pysähdymme Pellossa Pentikin tehtaanmyymälässä. Saavumme noin kello 16.00 Lapland hotel Hettaan. Majoittuminen ja ryhmä päivällinen kello 18.00.

10.9.2022 (la) Päiväretki Pallakselle ja Särkitunturille                                                     

Aamupala hotellissa. Lähtö päivän retkelle kello 9.00 Tämän päivän retki kohdistuu kahdelle tunturille, Pallakselle ja kauniille Särkitunturille. Pallaksella pääsee koskettamaan helposti tunturia, luontokeskus. Särkitunturin laelta, 492 metriä meren pinnan yläpuolelta, näet 360 asteeen panoraamana kaikki Tunturi-Lapin tunturit . Pallaksen suuntaan avautuva näkymä on valittu Suomen kansallismaisemaksi ja ikuistettu myös postimerkkiin. Särkitunturilla teemme pienen kävelyretken, matka tunturille on helposti saavutettava ja helppokulkuinen. Kukin saa kulkea oman tahdin ja voimien mukaan Särkitunturin tuletekopaikalle joka on noin puolessa välissä reittiä, jäädä siihen paistelamaan makkaroita ja ruokkimaan kuukkeleita. Särkitunturin päälle käveleminen tuo vielä lisää vaellusmatkaa halukkaille. Tunturin päällä voi hurjimmat pulahtaa jääkylmään tunturijärveen. Paluu nuotiopaikalle jossa heille hyvä makkaravalkea on nuotiopaikalla jo odottamassa.

Paluu takaisin hotelliin, jossa päivällinen kello 18.00 ja ilta omaa aikaa.

11.9.2022 (su) Retkelle Kilpisjärvelle                                                                                

Aamupala hotellissa. Lähdemme varhain aamulla ajamaan kohti Kilpisjärveä. Nyt valittavana tälle päivälle on kaksi vaihtoehtoa, laivaretki Kolmen valtakunnan rajapyykin kupeeseen tai Saana-tunturi.

Kello 10.00- 13.00 Laivaretkelle M/S Malla. Laivamatka kestää suuntaansa noin puoli tuntia ja määräsatamasta johtaa kolmen valtakunnan rajapyykille hyvä polku. Perillä Ruotsin puolella Koltalahdessa laiva odottaa kaksi tuntia. Tänä aikana on mahdollista kävellä Kolmen valtakunnan rajapyykille ja takaisin laivalle. Koltalahdesta lähtee selkeästi erottuva hiekkapohjainen polku Kolmen valtakunnan rajapyykille, matkaa tulee noin 3 kilometriä yhteen suuntaan. Eli edestakainen kävelymatka on 6 km. Aikaa voi kuluttaa ihan yhtä hyvin rannassa laavulla eli ei ole pakko lähteä kävelemään, voit myös lähteä kävelemään osan matkaa ja palata takaisin kun sitä tuntuu.

Kolmen valtakunnan rajapyykki; Vuonna 1897 venäläiset ja norjalaiset rakensivat rajapyykin Kilpisjärvelle. Ruotsalaiset eivät olleet mukana, koska Norja ja Ruotsi eivät päässeet sopuun yhteisestä rajatoimikunnasta. Tämän vuoksi ns. sydänkivet eivät saaneet näiden maiden vaakunoita. Vuonna 1901 syntyi sopu uudesta rajatoimikunnasta. Uusi rajapyykki tehtiin betonista, mutta valitettavasti sementti riitti vain rajapyykin yläosaan ja se meni nopeasti huonoon kuntoon kovan sään, varsinkin tuulen ja jäätymisen vaikutuksesta. Nykyinen rajapyykki pystytettiin vuonna 1926.

Kello 9.30-14.00

Halukkailla mahdollisuus valita vaellusta Saana tunturilla oppaan johdolla. Oletko aina unelmoinut vaelluksesta Saanalle. Nyt se on mahdollista.                                   

Reitti helppokulkuinen ja hyvin merkitty, mutta korkeuserot ja portaat tekevät siitä raskaan Saanan huipulle vievä polku lähtee Mallan luonnonpuiston pysäköintialueelta. Reitin varrella, noin kilometrin päässä Mallan pysäköintialueelta sijaitsee Saanan kota. Takaisin palataan samaa reittiä. Reitin pituus on 8 km.  Raskas päivä, portaita Saanan huipulle on yli 750 eli ei huonojalkaisille. Monen ikäiset ja kuntoiset kyllä tämän huiputtavat. Vaelluksen kesto noin 4 tuntia.

Molempien retkien jälkeen ryhmäruokailu Kilpisjärvellä kello 14-15.

Paluu hotellille noin 18.00. Myöhäinen Ruokailu hotellilla kello 19.00. Ilta vapaata aikaa.

12.9.2022 (ma) Retkelle Jäämerelle Altaan Kautokeinon kautta                                                                                                        

Aamupala hotellissa. Kello 8.00 Opastettu päiväretki. Opas hotellilta mukaan. 

Pysähdys Pikefossen-putouksella. Altan käyntikohteet: Alta-museo (pysähdytään tässä ihailemaan maisemia ja ostamaan matkamuistoja) keskustakierros bussilla. Evästauko Jäämeren rannalla n. 10km Altasta pohjoiseen paluumatkalla opastettu kierros Juhlsin hopeagalleriassa Kautokeinossa.   Paluu takaisin hotellille 18.00 ja Ruokailu Hotellilla kello 19.00

13.09.2022 (ti) Omatoiminen Hetta Päivä                                                                                                                     

Aamupala hotellissa. Omatoiminen Hettapäivä, jossa mahdollisuus piipahtaa vaikkapa Hetan kirkossa, Luontokeskuksessa ja Jyppyrällä. Ryhmäruokailu hotellilla Kello 17.00

14.09.2022 (ke) Ylläksen seudun kautta Rovaniemelle

Nautimme aamupalan hotellissa, otamme matkatavarat mukaan, jätämme kiitokset Hettaan ja lähdemme ajamaan kohti Yllästä kello 9.00. Teemme bussilla pienen Ylläs kierroksen, piipahdamme kuuluisalla Jounin kaupalla.

Matka jatkuu Rovaniemelle, päivän aikana oleva  uusi vierailukohde pidetään Yllätyksenä. Majoittuminen Ounasvaaran läheisyyteen viihtyisään Lapland Hotelliin. Nautimme Kolmen ruokalajin päivällisen kello 19.00. Ilta vapaata aikaa.

15.9.2022 (to) Matka kotiin                                                                                                                   

Aamiaisen syötyämme matkaamme kotiin. Pidämme tarvittavat tauot ja ruokailemme. Illansuussa palaamme kotiin.

Tämän 8 päivän matkan hinta: 1350 euroa/ hlö                                                          

Ykköshuoneen lisämaksu + 350 euroa

Hinta sisältää koko matkapaketin ohjelmanmukaisineen majoituksineen 2 henkilön huoneissa, ruokailuineen, eväineen, opastuksineen, kohteineen, pääsymaksuineen ja bussikuljetuksineen.

Pidämme oikeudet matkaohjelman muutoksiin.