VIERAILULLE HYRSYLÄNMUTKAAN JA MARSKIN MAJALLE

10.08.2023

VIERAILULLE HYRSYLÄNMUTKAAN JA MARSKIN MAJALLE                                                                                                                           

10.8.2023(TO) 

Päivän alustava bussireitti ja aikataulu:

Lauhamon tallit kello 6.30

Vammala linja-autoasema kello 6.45

Nokia, Pirkkalaistien pv-pysäkki kello 7.15

Tampere Vanhan kirkon pysäkki kello 7.30

Valkeakoski la-asema 8.15

Vuosi 2023 on Hyrsylän Mutkan 40v. Juhlavuosi! ̈ Hyrsylän Mutka on aikuisten satumaailma

Kahden tunnin vierailuun kuuluu kaikki museot ja näyttelyt, kirpputori, uunituoreet kanelipullat, kahvit ruusukupeista sekä Airan tarinatuokio. Hirsilinnan lelu ja nukkemuseo saa mielen tulvimaan muistoista KARJALAISESSA HIRSILINNASSA

Aira kertoo elämästään ja tarjoaa kanelipullat ja juhlamokkaa ruusukupeista. Myynnissä Airan elämänkertakirjat. Hurmaava nukke- ja lelumuseo ja Disney- kokoelma.

AIRAN VANHUUDENKOTI, Tutustu miten Aira haluaa elää turvallisesti esteettömässä omassa kodissa mahdollisimman kauan.

PIHANPOLUN VARRELLA Vanha höyryveturi ja resina Viipurista. Miina Äkkijyrkän ”Woimasonni”. Panssaritorjuntatykki. Muistopatsaat sodassa kaatuneille ja sotaorvoille (Viktor Suvio) ja sotainvalideille (Sten Suvio). Lummelammikko.

1700-LUVUN AITOISSA Talonpoikaisantiikkia ja ”Vanhat käsityöt”- näyttely.

WANHASSA LANGIN TALOSSA (1860) Lotta- Marski- sotamuseo. Koululuokka ja 50 koulujen opetustalua. Antiikkinallet ja miesten lelut ( junat, autot, ym.) Airan ja Ekun ”Elämäntyö”- julistenäyttely.

Jokaiselle mukaan Airan runsas lahjakassi.

Siirtyminen Lopella Marskin majalle. Marskin Maja eli Suomen Marsalkka Mannerheimin Metsästysmaja on nykyinen museo ja ravintola Lopella. Alun perin maja pihapiireineen rakennettiin 14. divisioonan syntymäpäivälahjaksi Mannerheimille vuonna 1942 ja sijaitsi Rukajärvellä.

Marskin majaan kuuluvat kelohongasta rakennettu metsästysmaja, kalamaja ja sauna. Maja rakennettiin jatkosodan aikana vuonna 1942 ja se oli alkujaan kenraalimajuri Erkki Raappanan komentaman 14. divisioonan sotilaiden lahja 75 vuotta täyttävälle ylipäällikölle, marsalkka Mannerheimille. [1] Alkuperäinen sijaintipaikka oli Lieksajärven rannalla Keihäsniemessä Repolassa Suomen miehittämässä Itä-Karjalassa. Majan suunnittelijana toimi arkkitehti, luutnantti Eino Pitkänen. Pitkänen suunnitteli myös majan sisustuksen, tekstiilejä lukuun ottamatta. [2] Maja luovutettiin lahjakirjalla Mannerheimille 5. kesäkuuta 1942.

Jatkosodan lopussa maja purettiin ja sille etsittiin uusi paikka tulevan valtakunnanrajan länsipuolella. Majan alkuperäiset rakentajat pystyttivät rakennuksen uudelleen Punelian rannalle Lopelle touko- ja kesäkuun aikana 1945. Mannerheim saapui ensimmäisen kerran majalle 21. kesäkuuta 1945, jolloin kenraalimajuri Raappana luovutti juhlallisesti majan avaimet sen isännälle. Hoitamiensa tasavallan presidentin tehtävien ja heikentyneen terveytensä vuoksi marsalkka vieraili majalla sen uudessa sijaintipaikassa tiettävästi vain kahdeksan kertaa, viimeisen kerran syyskuussa 1948

Mannerheim lahjoitti itselleen tarpeettomaksi käyneen majan vuonna 1948 Suomen Metsästäjäliitolle, jolla ei kuitenkaan ollut käyttöä sille. Lopulta neljä upseerijärjestöä perusti yhdessä Marsalkka Mannerheimin metsästysmaja ry -nimisen yhdistyksen, joka hankki majan tontteineen ja kunnosti sen museoksi. [1] Marskin Maja on ollut avoinna yleisölle kesäisin vuodesta 1959 alkaen. Majassa on avokuisti, iso pirtti takkoineen, keittiö, marsalkan makuuhuone sekä huoneet adjutanteille ja läheteille. Majassa oli alun perin turvekatto, joka korvattiin myöhemmin nykyisellä malkakatolla.

Nautimme ryhmälounaan ja kohteen esittelystä.

Matkan hinta: 115 euroa/ hlö